Podno grijanje

Podno grijanje

Podnim grijanjem kao jednim od najpopularnijih oblika grijanja danas, postiže se ugodnost, efikasnost, estetska privlačnost i zdravstvena prihvatljivost. Grijaći kablovi primjenu nalaze u izvedbi sustava podnog grijanja, topljenju prilaza, šetnica i drugih platformi, sprječavanju smrzavanja, održavanju temperature, tečnosti tekućina i drugom. Regulacijski asortiman je od danskog proizvođača OJ electronics, a  grijaći kablovi i mrežice američkog proizvođača Conergy Solutions.

Kategorije


Primjena

Grijanje
Postavljanjem kablova i mrežica postiže se grijanje životnog ili poslovnog prostora, a hladni podovi stvar su prošlosti. U betonske i drvene podove postavljaju se kablovi, dok se za betonske podove koriste samo mrežice. Termostatima se postiže maksimalna ugodnost uz minimalnu energetsku potrošnju.

Podno grijanje svoju primjenu nalazi na dva načina:
Jedini izvor grijanja.
Uz princip jedinog grijanja grijati se može kuća, stan ili poslovni proctor. Postiže se učinkovitost, preciznost kontrole, i ugodnost, a zbog smanjenja strujanja zraka pogodno je za astmatičare i alergičare.
Dodatni izvor grijanja.
Dodatno grijanje postavlja se u određenim prostorijama, poput dnevnog boravka ili kupaonica. Sustav je neovisan od postojećeg sustava grijanja i idealan je za prijelazna razdoblja u godini.

Otapanje snijega i leda
Sustav za otapanje snijega i leda koristi se za krovove, oluke, prilaze, stepenice, mostove, ceste i dr. Samostalno prepoznaje potrebu za otapanjem snijega i leda i automatski uključuje ili isključuje grijanje. Rezultat su prohodni putevi, trajniji oluci i krovovi, sigurniji pločnici, suhe stepenice i odleđeni mostovi. Cijeli sustav sastoji se od grijaćeg kabla, termostata i pričvrsnog pribora.

Grijanje cijevi
Koristi se s namjerom sprječavanja zaleđivanja i pucanja cijevi vodovoda i kanalizacije, te održavanja željene temperaturu (do 260°C).

Načini grijanja cijevi:

Grijaći kablovi na cijevima
Kablovi se omotavaju oko cijevi, a postavljaju se na cijevima iznad ili ispod zemlje. Kada su cijevi iznad tla, dodatno se postavlja toplinska izolacija.Grijaći kablovi u cijevima
Kabel se ulaže u cijev, potom dolaze u izravan kontak sa supstancom koju griju. Vrlo je učinkovito za vodomjere i priključke vode na kuću.

Samoogranićavajući / Samoregulirajući grijaći kablovi
Koriste se za zaštitu cijevi i za održavanje temperature u opskrbi toplom vodom. Ako temperatura okoline raste, aktivira se samoogranićavajuća sposobnost te se snaga kabla smanjuje. Samoogranićenje I dalje kontrolira thermostat koji prati potrošnju električne energije. Po potrebi kablove je moguće skratiti ili produžiti na bilo kojem mjestu, ali su ti kablovi značajno skuplji.

Silikonski kablovi
Zbog svoje elastičnosti mogu se koristiti u vrlo hladnim ili vrlo toplim uvjetima. Koriste se u sustavima gdje je potrebna visoka temperatura (max. temperatura kabla 260°C) ili velika snaga (40W/m).

Zaštita od smrzavanja
Za sprječavanje nastanka štete od smrzavanja, kablovi i termostati se koriste kod:
• podova ispod hladnjača
• vrata i ograda
• drenaža
• antena i žica
• sustava spremnika
• stvrdnjavanja betona.

POLJOPRIVREDA

Grijanje štala
S razlogom postizanja optimalnih uvjeta u životinja i zadržavanja topline rješenje je postavljanje grijaćih kablova u pod štale ili svinjca.

Kokošinjci
U kokošinjcima je vrlo prikladno podno grijanje s grijaćim kablovima kako bi ravnomjernija temperatura poda, bez grijanja cijele zgrade, značajno smanjila potrošnju energije. Druga prednost je čistija i suša okolina za piliće, što ima značajan utjecaj na život pilića i smanjenje bolesti.

Grijanje rasadnika
U staklenicima tlo se može grijati od ranog proljeća, tako da rast počinje ranije i traje duže, a ujedno olakšava uzgoj biljaka s visokim potrebama za toplinom.

Grijanje travnatih površina
S potrebom grijanja tla i održavanja svježe trave, grijaći se kablovi postavljaju na nogometna, golf i druga igrališta. Rezultat je bolji izgled površine i dulja upotreba istog.

Grijanje hala i velikih površina
Kako za igrališta, grijaći sustavi postavljeni u podu, upotrebljuju se za grijanje dvorana, hala i velikih prostorija. Ovisno o tipu prostorije i zahtjevima za sustavom grijanja, grijaća rješenja postavljaju se individualno ili u kombinaciji.

Druge primjene
Grijaći sustavi svoju primjenu nalaze I pri otapanju zemlje. Time se u zimskim mjesecima nastoji izbjeći zaleđivanje zemlje. Privremeno postavljanje grijaćih kablova pokrivenih izolacijskom mrežom može omekšati i otopiti zemlju.

Zaštita podova od kondenzacije
Kondenzacija i zaleđenje vode u blizini hladnjača sprječava se ugradnjom grijaćih kablova i grijanjem poda.

Grijanje toplinskih mostova
Sustavi grijanja mostova koriste se za izbjegavanje temperaturnih razlika u podu prouzročenih toplinskim mostovima, te za izbjegavanje ili ograničavanje strujanja na prozorima, vratima, vanjskim zidovima i drugim elementima.